Leseprosjekt på yrkesfag

I norsktimene på vg1 bygg og anlegg, vg1 elektro, vg2 interiør- og utstillingsdesign, vg2 design og trearbeid og vg2 anleggsteknikk har det vært ekstra stille i det siste. Årsaken er at både elever og lærere leser romaner.

Inspirert av prosjektet "Hysj! vi leser" fra Strømmen vgs har flere norsklærere på yrkesfag satt i gang prosjekt der norsktimene (og noen av programfagstimene) brukes på lesing. Målet med prosjektet er å skape leseglede og mestringsfølelse. Både elever og lærere har nå begynt å snakke om litteratur, både i og utenfor norsktimene.
I år gjennomfører vi prosjekter på vg1 bygg og anleggsteknikk, vg1 elektrofag, vg2 design og trearbeid, vg2 interiør- og utstillingsdesign og vg2 anleggsteknikk.

Lærerne har valgt litt ulike modeller på prosjektene sine

• I 2BANA og B har både lærere og elever lest samme bok. Elevene lagde nye bokomslag til boka mot slutten av prosjektet.
  • I 1EFA og C har elevene fått velge mellom fem bøker valgt ut av norsklærer og biblioteket. Elevene hadde presentasjon om boka de hadde valgt for læreren, og i etterkant av prosjektet inviterte læreren elever og bibliotekarer til bokcafé med saft og kake i klasserommet.
  • I 1BAB, 1BAE, 2DTRA og 2IUA har elevene fått velge fritt blant romaner i bibliotekets samling.

Det er fagkontakt i norsk, Randulf Rønningen, som har tatt initiativ til prosjektene, sammen med biblioteket og etter tips fra elektrofaglærer Tom Erik Gulliksen. Norsklærerne som har deltatt i prosjektene er Randulf Rønningen, Berit Lindstad Fagerbakk og Torhild Midgaard Berg.

Elevene i 2BANA og B leste Levi Henriksens "Så lenge himmelen er over jorda" og var så heldige å få en hilsen fra forfatteren selv:

Som en avslutning på prosjektet deltok en av anleggsklassene på bokprat på Skedsmo bibliotek fredag 2. februar. I utgangspunktet skulle bokpraten handle om Levis nyeste bok, men bibliotekaren som intervjuet forfatteren dreide samtalen over på "Så lenge himmelen er over jorda" da hun fikk øye på elevene fra Skedsmo.

Randulf Rønningen

Fagkontakt norsk