Leseprosjekt på yrkesfag

I norsktimene på vg1 bygg og anlegg, vg1 elektro, vg2 interiør- og utstillingsdesign, vg2 design og trearbeid og vg2 anleggsteknikk har det vært ekstra stille i det siste. Årsaken er at både elever og lærere leser romaner.

Inspirert av prosjektet "Hysj! vi leser" fra Strømmen vgs har flere norsklærere på yrkesfag satt i gang prosjekt der norsktimene (og noen av programfagstimene) brukes på lesing. Målet med prosjektet er å skape leseglede og mestringsfølelse. Både elever og lærere har nå begynt å snakke om litteratur, både i og utenfor norsktimene.
I år gjennomfører vi prosjekter på vg1 bygg og anleggsteknikk, vg1 elektrofag, vg2 design og trearbeid, vg2 interiør- og utstillingsdesign og vg2 anleggsteknikk.

Lærerne har valgt litt ulike modeller på prosjektene sine

• I 2BANA og B har både lærere og elever lest samme bok. Elevene lagde nye bokomslag til boka mot slutten av prosjektet.
  • I 1EFA og C har elevene fått velge mellom fem bøker valgt ut av norsklærer og biblioteket. Elevene hadde presentasjon om boka de hadde valgt for læreren, og i etterkant av prosjektet inviterte læreren elever og bibliotekarer til bokcafé med saft og kake i klasserommet.
  • I 1BAB, 1BAE, 2DTRA og 2IUA har elevene fått velge fritt blant romaner i bibliotekets samling.

Det er fagkontakt i norsk, Randulf Rønningen, som har tatt initiativ til prosjektene, sammen med biblioteket og etter tips fra elektrofaglærer Tom Erik Gulliksen. Norsklærerne som har deltatt i prosjektene er Randulf Rønningen, Berit Lindstad Fagerbakk og Torhild Midgaard Berg.

Elevene i 2BANA og B leste Levi Henriksens "Så lenge himmelen er over jorda" og var så heldige å få en hilsen fra forfatteren selv:

Randulf Rønningen

Fagkontakt norsk