Yrkesfagelever med innsats for egen skole og lokalmiljø

Elevene ved Vg2 byggteknikk på Skedsmo videregående skole bytter ut et gammelt og slitt tak over noen containere på skolen. Skolen har lang tradisjon for å kombinere faglig utdanning med praktiske oppgaver som gagner både skole og lokalsamfunn.

Containerne står på rad og rekke bortover. Hver klasse har sine egne containere hvor de bl. a. oppbevarer verktøy. Overbygningen og taket ble i sin tid også bygget av elever ved skolen, men nå har lekkasje og problemer med råte gjort det nødvendig å reparere undertaket og legge ny takpapp.

Eiendomsforetaket AFK eiendom har ansvar for vedlikeholdet av bygningsmassen på skolen og betaler for materialene som blir brukt til reparasjon av taket, mens elevene utfører arbeidet. Elevene er kommet godt over halvveis med prosjektet og til høsten fortsetter en ny klasse med det som gjenstår.

- Elevene liker å gjøre nytte for seg og ikke bare bygge ting som de senere må demontere igjen, som de gjør når de øver, sier lærer Helge Lethigangas.

- Dette er oppgaver de holder på med mellom andre oppgaver. Mye av tiden går med til å øve på oppgaver med ulik vanskelighetsgrad, som å legge gulv, bygge tak og vegger, og ikke minst være utplassert i bedrift, slik at de får lærlingeplass.

Fint å kunne gi noe tilbake

Marcus Torjuul (18), Sindre Kristiansen (18) og Kristoffer Robin Blaaflat (19) er tre av 20 elever ved Vg2 byggteknikk på Skedsmo videregående skole.

- Vedlikeholdsprosjekter som dette er jo ikke det mest spennende og krevende å jobbe med, som f. eks. å lage forskalinger. Men det er gøy å fikse opp i noe gammelt, sånn at det varer i mange år til, sier Marcus.

- Det er fint å se at det står der i ettertid og kunne gi noe tilbake, sier Sindre.

- Det er gøy å gjøre noe annet enn å sette opp et «hus» som blir revet igjen, og at det blir gjort på en ordentlig måte. Det at klassen jobber godt sammen og at vi trives sammen, gjør det ekstra gøy, sier Kristoffer.

Skal bygge servicebygg ved Østbytunet

Flere av byggene på skolen er bygget av elevene selv. Men det er ikke bare på skolens område at elevenes kunnskaper og evner kommer til sin rett.

- Vi får ofte eksterne forespørsler. Vi har f. eks. lagd en varmebu til en lokal skøytebane og en bod bygget i sveitserstil, til selskapslokalet «Samfundet» som ligger bak rådhuset i Lillestrøm. Til høsten skal vi være med å rehabilitere et verneverdig uthus ved Doktorgården i Lillestrøm og vi skal bygge et servicebygg/gartneri ved Østbytunet behandlingssenter. Det gleder vi oss til, sier Lethigangas.

Tekst og foto: André Strand, AFK eiendom FKF. Saken ble opprinnelig publisert på fylkeskommunens hjemmeside.